• Mitä teen, jos haluan ilmoittaa asunnossani olevasta viasta tai lähettää häiriöilmoituksen?

    Jos asunnossasi tai kiinteistössä ilmenee häiriöitä, vikoja, korjaustarpeita tai jokin menee käytössäsi rikki, tee vikailmoitus/häiriöilmoitus täyttämällä sähköinen vikailmoituslomake. Kiireellisessä tapauksessa soita kotitaloasi hoitavaan huoltoyhtiöön. Ilmoituslomake.

    Voiko asuntoon asentaa astianpesukoneen?

    Astianpesukoneen voi omakustanteisesti hankkia. Koneen asennuksesta asukas huolehtii itse. Kone tulee kuitenkin olla asennettuna ammattilaisen toimesta. Kannattaa tarkastaa vielä mahdollinen tarve esim. todistukselle asiasta vakuutusyhtiöltä. Suosittelemme myös tarkastamaan vakuutuksen kattavuuden mahdollisen vesivahingon varalta, jos astianpesukoneeseen tulisi vika ja se aiheuttaisi vesivahingon. Kun asennat astianpesukoneen asuntoon, tulee sinun purkaa yksi kaappi sen tieltä (mikäli sijaiskaappi on paikallaan asunnossa). Kyseinen kaappi tulee pois muuttaessa asentaa takaisin paikoilleen. Muistathan myös, että poismuuton yhteydessä kone pitää poistaa ja vesiliitokset tulee tulpata asianmukaisesti.

    Saako asuntoa itse remontoida tai seiniin kiinnittää tauluja?

    Asunnoissamme ei saa itse suorittaa mitään kunnostuksia, korjauksia, muutostöitä tai maalauksia.

    Tavanomaisen kulumisen piiriin kuuluu kohtuullinen määrä jälkiä, jotka ovat syntyneet peilien, taulujen, lamppujen, julisteiden, verhotankojen, huonekasvien, ryijyjen tai muiden näihin rinnastettavien esineiden kiinnittämisestä seiniin tai kattoon. Vuokralainen ei ole velvollinen paikkaamaan, maalaamaa tai muutoin peittämään näin aiheutuneita reikiä tai muita jälkiä. Vuokralaisen on kuitenkin kiinnityksiä tehdessään otettava huomioon erilaiset seinämateriaalit, jotta kiinnitykset olisivat siistejä ja turvallisia. Kiinnitykset on tehtävä kullekin seinämateriaalille oikealla tavalla.

    Tavanomaista kulumista eivät ole peilien ja taulujen kiinnittämisestä aiheutuneet poikkeuksellisen suuret reiät. Tavanomaisia eivät myöskään ole jäljet, jotka ovat seurausta muutostöiksi laskettavista kiinnityksistä. Muutostyönä voidaan pitää esimerkiksi poikkeuksellisen järeiden kiinnitysmekanismien käyttämistä minkä tahansa esineen kohdalla. Mikäli vuokralainen on tällaisia kiinnityksiä tehnyt ja niistä jää jälkiä, ovat niiden korjaamisesta aiheutuvat kustannukset vuokralaisen vastuulla.

    Myöskään DC-Fix sisustusteippiä ei saa laittaa asunnon pinnoille.

    Kylpyhuoneen seiniin ja asunnon kattoon ei saa porata reikiä.

    Miten voin pitää huolta asunnostani?

    Vuokralaisen tulee pitää huolta vuokraamastaan asunnosta. Viikoittain tehty siivous auttaa pitämään asunnon yleiskunnon hyvänä. Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu ylläpitää asunnon peruskuntoa ja siisteyttä. Vuokralainen on vastuussa asunnon kunnosta koko vuokrasuhteensa ajan. Asukkaan tulee ilmoittaa asunnossa ja kiinteistössä havaituista vioista ja korjaustarpeista ensisijaisesti sähköisellä vikailmoituslomakkeella.

    Vesivuodoista ja muista asunnossa havaituista vioista, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä, on soitettava viipymättä talon huoltoyhtiön päivystysnumeroon.

    Suosittelemme asukkaillemme kotivakuutuksen hankkimista. Kotivakuutus turvaa sinua, omaisuuttasi ja asuntoa yllättävän vahingon sattuessa. On hyvä pitää mielessä, että kotivakuutusta ei voi hankkia jälkikäteen vahinkoja korvaamaan.

    Asunnossa on kuuma kesäisin. Voiko asialle tehdä jotain?

    Normaalien, esimerkiksi läpivedon sekä yöllisen tuulettamisen toimenpiteiden ohella, asunnon puutteista kannattaa aina tehdä erillinen vikailmoitus huoltoyhtiölle. Huolto varmistaa, että asunnon korvausilmaventtiilit toimivat asianmukaisesti sekä, että asunnon huippuimurin tuuletus on säädetty kesäasetuksille ymv.

    Kun rakennuksen ja asuntojen ilmanvaihto on maksimoitu kesä-ajalle ja asunto toimii rakenteellisesti niin kuin tämä on suunniteltu, on vuokranantajan puolelta asunnon lämpötilalle varsin vähän tehtävissä. Voi siis olla, että näistä suoritettavista toimenpiteistä huolimatta asuntonne lämpötilat nousevat kesäaikana hetkittäin varsin korkeisiin lukemiin. Huollon suorittamien tarkastuksen ja säätöjen jälkeen, asunnon toimiessa rakenteellisesti asianmukaisesti, hetkellisesti korkeiden asunnon lämpötilojen osalta asialle ei lähtökohtaisesti suoriteta enää muita lisätoimenpiteitä.

    Sosiaali- ja Terveysministeriön asumisterveysohje määrittää mm. asuntojen lämpötilojen raja-arvoja. Käytännössä, tähän perustuen vasta tilanteessa, jossa asunnon lämpötilat kohoavat yli 32 C asteen, vaatii asia tarkempaa selvittelyä. Jos asunnon tuulettamisesta sekä auringolta suoraamisesta on huolehdittu asianmukaisesti, asuntojen lämpötilojen ei pitäisi kuitenkaan kohota näin korkeisiin lukemiin. 

    Syksyisin asunto tuntuu kylmältä. Mistä tämä johtuu?

    Syksyisin lämmityskauden alussa huoneilma koetaan usein viileäksi ja yhteydenotot asuntojen lämpötiloista yleistyvät. Lämmityskauden alussa kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen ja odottaa kunnes sisäilma mukautuu kylmenevään ulkoilmaan. Yleisesti sopivaksi katsottu huoneilman lämpötila on 20-22 °C. Tarkista ensiksi patteritermostaatin edusta. Patteritermostaatin (osa, josta voit säätää patteria) edessä ei kannata pitää sohvaa, paksuja verhoja tai muuta estettä ilman vapaalle kiertämiselle.

    Patteritermostaatti reagoi lämpötilan muutoksiin ja ohjaa patterin lämpötilaa. Lämmitysjärjestelmä on säädetty siten, että talviaikaan tavoitelämpötila asunnoissa on 21 °C. Huomioi, että 30 °C patteri tuntuu käteen viileältä, mutta lämmittää silti asuntoa. Muista myös tarkistaa ilmanvaihto ja ikkunanpuitteet sekä säädä ja puhdista korvausilmaventtiilit.

    Ongelmatilanteissa asunnon lämpötila tulee mitata keskeltä huonetta vähintään 1,1 metrin korkeudelta ja mittaustuloksista on hyvä pitää kirjaa. Tee mittaus muutamana peräkkäisenä päivänä, ja mikäli lämpötila on toistuvasti alle 20 °C, ota yhteys huoltoon puhelimitse tai nettisivuiltamme löytyvällä vikailmoituksella: https://portaali.tampuuri.fi/nuorisosaatio/vikailmoitus

    Irtaimistovarastossani on jonkun muun tavaroita. Miten saan varaston käyttööni?

    Täytäthän vikailmoituksen internet-sivuillamme: https://portaali.tampuuri.fi/nuorisosaatio/vikailmoitus

    Laki ja hyvä vuokraustapa velvoittaa meitä ilmoittamaan lapulla erikseen tyhjennettävistä verkkovarastoista n. 2 viikon varoitusajalla. Huoltoyhtiö laputtaa varaston ensin ja sen jälkeen tyhjentää varaston määräaikaan mennessä.

    Sen jälkeen voit ottaa varaston käyttöösi. Muistathan hankkia varaston oveen oman lukon.

    Takaisin